“O acının adıyla ürün satmak ticaret değil, ahlaksızlıktır”
Başkan Muharrem Tekin, yaptığı açıklamada, söz konusu ürünlerin satışa sunulmasının derin bir toplumsal yarayı istismar etmek anlamına geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Trendyol ve Hepsiburada adlı e-ticaret platformlarında, bu ülkenin yakın tarihinde binlerce insanın acısıyla özdeşleşmiş olan ‘Beyaz Toros’ ifadesi ticari bir ürün olarak satışa sunulmuştur.
O acının adıyla ürün satmak ticaret değil, ahlaksızlıktır, ırkçılıktır.”
Tekin, “Beyaz Toros”ların Türkiye’nin yakın tarihinde faili meçhul cinayetlerin, zorla kaybedilen insanların ve köy yakmaların sembolü olduğunu hatırlatarak, bu sembol üzerinden ürün satmanın toplum vicdanında onarılması güç bir yara açtığını ifade etti.
“Bu araçlar, geçmişte birçok ailenin hayatını karartan karanlık bir dönemin simgesidir. Bu kadar derin bir acının ve utanç sayfasının ‘tasarım’ adı altında satışa sunulması, vicdanları kanatmaktadır.”
“İnsanlık onuruna ve toplumsal barışa saldırıdır”
Tekin açıklamasında, bu tür girişimlerin yalnızca etik değerleri değil, aynı zamanda toplumsal barışı ve insanlık onurunu da hedef aldığını belirtti:
“Bu kadar derin bir acının ve utanç sayfasının ‘tasarım’ adı altında satışa sunulması; sadece etik dışı değil, aynı zamanda insanlık onuruna, toplumsal barışa ve adalet mücadelesine açık bir saldırıdır.
Geçmişin karanlığını ticari kazanç haline getiren hiçbir anlayışın karşısında sessiz kalmayacağız.”
“Toplumun ortak hafızasına saygı duyun”
Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, söz konusu durumun yalnızca mağdurları değil, tüm toplumun ortak hafızasını hedef aldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu tür girişimleri şiddetle kınıyoruz.
Geçmişin karanlığını pazarlayan, acıları ticarileştiren hiçbir kurumun karşısında sessiz kalmayacağız.
Toplumun ortak hafızasına saygı duymayan bu ticari anlayışı protesto ediyor, Trendyol ve Hepsiburada’yı boykot ediyoruz.”
“Acılar üzerinden kazanç sağlamak insanlığa sığmaz”
Tekin, açıklamasının sonunda, bu tür girişimlerin toplumda derin yaralar açtığını ve hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını vurguladı:
“Acılar üzerinden kazanç sağlamak insanlığa, ahlaka ve vicdana sığmaz”
Tüm kurumları ve vatandaşlarımızı, geçmişin karanlığını yeniden gündeme taşıyan bu tür duyarsız ticari yaklaşımlara karşı ortak bir duruş sergilemeye davet ediyoruz.”