“Telefon Işığında Ders Çalışıyorlar”
Yüksek kiralardan kaçıp kendi evlerini inşa eden Ebru ve Berî Akbay ailesi, ruhsat sorunu nedeniyle elektrik aboneliği alamıyor. Evde biri 1. sınıfa, diğeri 3. sınıfa giden iki küçük kız çocuğu bulunuyor. Çocuklar ödevlerini telefon ışığında yaparken, soğuk gecelerde ısınma ve aydınlanma en büyük sorun haline geldi.
Anne Ebru Akbay, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle anlattı:
“Hayalini kurduğumuz evimize taşındık ama tapumuz müşterek olduğu için belediye ruhsat vermiyor, VEDAŞ da elektrik bağlamıyor. Komşuların yardımıyla telefonumuzu şarj ediyoruz. Çocuklarım ödevlerini telefon ışığında yapıyor, soğukta üşüyorlar. Kızlarımdan biri karanlıkta lavaboya giderken düştü, başına dikiş atıldı. Artık dayanacak gücümüz kalmadı.”
“Engelli Oğlumu Şırnak’a Göndermek Zorunda Kaldım”
Aynı evde yaşayan kayınvalide Berî Akbay, Kürtçe konuşarak yaşadıkları mağduriyeti anlattı:
“Köyde de karanlıkta yaşıyorduk, şehirde de. Engelli oğlum var, elektrik olmadığı için Şırnak’a göndermek zorunda kaldım. Banyomuz yok, çocukları komşulara götürüyoruz. Havalar soğudu, hepimiz hastalanacağız. Devletimizden yardım istiyoruz.”
Vali Ali Çelik: “Ruhsatsız Yapılara Elektrik Verilmesi Kanunen Yasak”
Akbay ailesinin yaşadığı durumun kamuoyuna yansımasının ardından Hakkâri Valisi Ali Çelik, konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Vali Çelik, yasal düzenlemelere dikkat çekerek şunları söyledi: “Bahsi geçen yapı ruhsatsız ve kaçak olarak inşa edilmiştir. Mevzuata göre yapı ruhsatsızsa, elektrik aboneliği verilmesi kanunen yasaktır. VEDAŞ bu şartlar altında bağlantı yaparsa hem bağlantıyı yapan hem de yaptıran hakkında 3 yıla kadar hapis cezası söz konusudur. Bu konuda yasal çerçevede hareket etmek zorundayız.”
Karanlıkta Umut Arayan Aile
Altı aydır elektriksiz yaşayan Akbay ailesi, yetkililerden destek bekliyor.
Anne Ebru Akbay, “Tapumuz var ama müşterek. Arazi sahipleri devre için onay verdi, işlemler sürüyor. Bu süreçte biz neden cezalandırılıyoruz? Valimizden ricamız, çocuklarımız karanlıktakalmasın.” diyerek çağrısını yineledi.


